Barbera – fra indianersaft til høvdingvin

Piemontes mest udbredte drue er uden tvivl Barbera. Druen var oprindeligt anvendt til at masseproducere simple dagligdagsvine af ringe eller jævn karakter. Lige indtil en visionær vinproducent i 1980’erne besluttede sig for at følge sin intuition, der fortalte ham, at druen havde kvalitative muligheder. I 1984 præsenterede vinmageren Giacomo Bologna fra vingården Braida sin nye super-barbera: Bricco dell’Uccellon.

Denne vin og denne vinmager startede en vinøs revolution i Piemonte, hvor masser af producenter fik øjnene op for, at den lidet anerkendte drue havde asser af muligheder for at producere vine af høj kvalitet. Dette krævede dog en øget selektion i marken samt et langt mere omhyggeligt arbejde i kælderen.

Barbera-druen er en af de få oprindeligt italienske druer, der har spredt sig til andre dele af verden. Barbera dyrkes i de fleste andre regioner i Italien, men her anvendes druen i de tilfælde mest som støtte-drue for andre druer. Til gengæld er Barbera den mest udbredte i Piemonte, hvor den dyrkes på ca. det halve af mark-arealerne.
 
I Piemonte er der masser af lækre boliger, hvor man kan bo, mens man går på oplevelse i Barbera-druernes verden. Ikke mindste er der store, lækre villaer, men er man mere til at bliver serviceret med lækkert mad og bekvemme forhold, er det måske slet ikke så dumt med en vingård eller et bed & breakfast:
 

Vingården Casina Serra v. Cossano Belbo

Tenuta Valdorso - moderne B&B i Piemonte

Casa Castellini, Garbagna - hyggeligt familie-B&B

Relais al Cambio + grappa-destilleriet Berta

 
Der findes tre overordnede Barbera-distrikter, nemlig Barbera d’Asti, Barbera d’Alba og Barbera del Monferrato. Sidstnævnte område er i stærk vækst i disse år, efter at have ligget i skyggen af de to første områder. Der produceres vine af høj kvalitet i alle områder, selv om der er markante forskelle. Naturligvis betinget af den enkelte producents arbejde.
 
En af områdets virkelig gode producenter, er vingården Tenuta Montemagno, der ligger mellem Asti og Casale Monferrato. Ud over at producere virkeligt gode kvalitetsvine, ex. Barbera Superior, er der på vingården et antal lækre værelser, en fremragende pool, en dejlig restaurant samt en stald med fine fuldblodsheste.
 

Vingård og fuldblodsheste, Piemonte

Tenuta Montemagno, Piemonte

Eksklusiv vingård, Piemonte

Vinkælder, Tenuta Montemagno, Piemonte

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133