Trøfler – Piemontes underjordiske diamanter

Der hersker en helt særlig stemning i Piemonte i efteråret. Det er perioden, hvor druerne høstes og den videre produktion til de færdige vine finder sted. Men det er også perioden, hvor der for alvor kommer gang i køkkenerne. Det er nu, den hvide trøffel jages og graves op af jorden.

Trøfler er levende organismer, der derfor har kort levetid efter de er gravet op. Det er netop i de første timer, der er aller mest smag og aroma i dem – det er i disse timer, de er Piemontes underjordiske diamanter. Dog kan man opbevare trøflerne indpakket i lag af stof eller klude i et lufttæt glas. Men ikke for mange dage.
 

Trøffelhund får færden

Trøflen ligger i jorden her.

Hundens job er overstået - den ved det bare ikke selv

Trøfler har en meget karakteristisk duft

 
Trøflerne kan ses, smages og købes flere steder i Italien og især i Piemonte. Dog er den årlige trøffelfestival i Alba, La Fiere del Tartufo, oktober og november, der tiltrækker flest interesserede personer. Under festivalen er byen på den anden ende. Byen danner med sin fremtoning en meget fin middelalderscene, hvor der er masser af spændende boder, madværksteder og underholdning – ikke mindst det berømte æselvæddeløb trækker folk af huse.
 

Alba under trøffelfestivalen er andet end trøfler

Alba iklædt middelalder-dress

Salami fra en gadebod i Alba

Trøfler, trøfler og atter trøfler

 Der er vel næppe en madvare, der er omgivet af så megen mystik og hype, som den piemontesiske hvide trøffel. Det er derfor en stor oplevelse af være i Piemonte i trøffeltiden, når de underjordiske diamanter jages af hund og mand og videresælges til restauranter, der serverer den friske diamant fintrevet over simple retter som frisk pasta med smør, risotto eller bare et spejlæg. Det kan anbefales af bo i Piemonte i efteråret, hvor der summer af liv og hvor de gastronomiske oplevelser når sit højdepunkt.
 
Der er masser af forskellige muligheder for at bo komfortabelt og tæt på trøflerne i Piemonte. Her under er vist nogle få af mulighederne: 
 

Stor villa, 12 pers. Piemonte

Cortese - eksklusivt bed & Breakfast, Barbaresco

Arkitektetegnet villa m. pool - helt hus eller tre lejligheder

I tre Poggi, Canelli - eksklusivt vin-resort

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133