Trøfler – Piemontes underjordiske diamanter

Det er en helt egen stemning i Piemonte på høsten. Det er perioden når druene høstes og den videre produksjonen frem til ferdige viner finner sted. Men det er også perioden hvor det for alvor er fart i det Italienske kjøkken. Det re på denne tiden av året at de hvite trøflene graves opp av jorden.

Trøfler er levende organismer, som har kort levetid etter at de er gravd opp. Det er nettopp i disse første timene at de har mest smak og aroma – det er i disse timene de er Piemontes underjordiske diamanter. Man kan oppbevare trøflene innpakket i lag av stoff eller kluter i et lufttett glass – men ikke i for mange dager.
 
Trøflene kan sees, smakes og kjøpes flere steder i Italia, men spesielt i Piemonte. Man har den årlige trøffelfestivalen i Alba, La Fiere del Tartufo, i oktober og november, som tiltrekker seg de fleste interesserte. Festivalen snur byen på hodet, med boder, matverksteder og underholdning i middelalder-omgivelser. Ikke minst går folk mann av huse for det berømte eselveddeløpet som finne sted.
 
Det er vel neppe noen matvare som er omgitt av så mye mystikk og hype som den piemontesiske hvite trøffelen. Det er derfor en stor opplevelse å være i Piemonte i trøffeltiden, når de underjordiske diamantene jaktes av hund og mann, og videreselges til restaurantene som serverer den ferske diamanten i finrevet tilstand over enkle retter som fersk pasta med smør, risotto eller speilegg. Det kan anbefales å bo i Piemonte på høsten, da det summer av liv og hvor de gastronomiske opplevelsene når sitt høydepunkt. Det kan passe meget godt med en villa i Piemonte, hvor det både er god plass til hele familien og svært komfortable forhold, eller i en leilighet i Neive, hvor man bor bare noen få kilometer fra trøffelmarkedet i Alba.
 
 
 
 

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133