Nebbiolo – den ædle drue fra Piemonte

Hvor vidt navnet på druen Nebbiolo er en afledning af det lokale ord for morgentåge; nebbio, eller en hentydning til ordet nobel; adelig, er der ikke rigtig enighed om. Sikkert er det dog, at druen har brug for den fugt, som morgentågen giver. Videre er druen i høj grad adelig og blandt de mest feterede af slagsen.

Mange vil vide, at Nebbiolo er eneste tilladte drue, hvis der på vinflaskens etikette står Barolo eller Barbaresco. Vinkendere vil vide, at der er store oplevelser gemt i disse flasker, men for langt de fleste vine fra netop Barolo og Barbaresco, vil man skulle udfordre sin tålmodighed med lange liggetider. Det skyldes druens rige indhold af tanniner – den garvesyre, der til tider kan give en ru og sammensnerpende fornemmelse i munden. Giver man til gengæld sin Barolo eller Barbaresco den tid, der skal til, vil man få bløde og kompleks smagsoplevelser, der ligger langt på den anden side af hvad man får af mange andre vine.
 
Det er altid en stor oplevelse at være i Piemonte, men der er alligevel noget helt særligt over høsttiden, hvor bønderne trækker druerne hjem og de lokale trøffeljægere med hjælp af deres hunde, graver det hvide guld; trøflerne, op af jorden. Man skal normalt lidt ind i oktober, inden Nebbioloen er klar til at blive pillet af stokkene. Nebbioloen er den sidste drue, der høstes.
 
Man kan med fordel bo på Cortese Bed & Breakfast i Barbaresco, hvis man vil helt tæt på høsten af Nebbiolo. Herfra kan man hver dag følge processen med et kig fra pool-kanten ud over markerne. Især er Cortese berømt for enkelmarksvinen Rabajá.

Cortese Bed & Breakfast, Barbaresco

Marker med Nebbiolo-druer, Barbaresco

Store vine og eksklusivt b&b, Cortese, Barbaresco

Fantastisk pool - fantastisk udsigt, Barbaresco

Der er også en fantastisk stemning i Barolo, hvor man i vinhuset Germano Angelos tre luksuriøse suiter midt i byen, sidder på første parket og oplever den spændte og til tider ekstatiske stemning i byen.

Bed & Breakfast i det centrale Barolo

Germano Angelo, Barolo

Værelse med udsigt - Barolo, Piemonte

Eksklusivt B&B, Barolo, Piemonte

Selv om mange vil vide, at vinen fra Barolo og Barbaresco – og dermed de pressede Nebbiolo-druer kan være temmelig dyre, er der dog mange producenter der henter deres vine uden for de to byers kommunegrænser. Disse vine gør sig dermed ikke berettiget til at bære byernes berømte navne, men det behøves vinene bestemt ikke at blive ringere af. Blot i de fleste tilfælde langt billigere. Opsøg derfor gerne en moden Nebbiolo Langhe  fra en fornuftig producent – det er der ofte rigtig gode oplevelser forbundet med.

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133