Cortona – store bøffer, lækre vine og gamle kirker

Tæt på grænsen mellem Toscana og Umbrien, højt beliggende på toppen af en bakke, finder man en af regionens mest oversete perler: Cortona. Byen, der er beliggende i næsten 500 meters højde giver et fantastisk udsyn over dalen Valdichiana samt Trasimenosøen i Umbrien. Ved ankomst til byen må man finde sine gode ben frem, for lige som hvis man skal besøge San Gimignano, skal man her også her parkere bilen neden for bymuren og okse op ad de stejle, brostensbelagte gader. Men der er ingen tvivl: det er turen værd.

Og apropos okse: Cortona er blandt andet kendt for sin store produktion af det karakteriske hvide slagtekvæg Chianina - [kjaˈniːna] – der er en meget værdifuld kvægrace, der græsser i Valdichiana. Kvæget er ikke mindst kendt for at levere kød til de florentinske steak: Bistecca Fiorentina, der er en gigantisk udgave af en t-bonesteak. Kvæget er ikke bare voldsomt stort; okserne kan blive op til to meter høje og overstige en vægt på 1600 kilo, det er også vældig praktisk indrettet med sine tynde ben, der gør det muligt for den at græsse på ellers svært tilgængelige arealer. Og den æder, gør den. Nogle gange så meget, at den i sin vækstperiode tager op til to kilo på om dagen. Kødet fra Chianina-kvæget nydes med stort velbehag i hele Toscana. Det har også fundet vej til den verdensberømte slagter i Panzano, der er beliggende i det geografiske område Chianti lige vest for Cortona.

Det berømte, hvide kvæg lever godt og sundt

Bistecca Fiorentina af Chianina-kvæg fra Cortona

Frisk luft og rigeligt med græs = store bøffer

Kvæget skilt ad og lagt til tørre

 

Men bøffer alene udgør ikke en god middag. Langt de fleste vil sikkert mene, at der til en saftig bøf også hører en god vin. Og er der noget, der produceres i umiddelbar nærhed, så er det store, gode vine. Der er til de verdensberømte vinbyer Montapulciano og Montalcino bare hhv. 30 og 65 km. Her finder man nogle af Italiens vel nok mest kendte vine, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello. Men området omkring Cortona har i stigende grad selv fået gang i vinproduktionen. Ikke så sært, for mange af vinmarkerne grænser op til de marker, som bønderne i Montepulciano dyrker. Faktisk har vinbønderne her gennem mange år leveret vine til netop den kendte vin-by, men tilslutter sin i stigende grad det nye vinområde, Cortona DOC. Her dyrkes, i lighed med resten af Toscana, den traditionelle Sangiovese, men også druetyper som Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon er på repertoiret.

Når man kommer op til selve Cortona, vil man i lighed med andre italienske middelalderbyer opleve smalle brostensbelagte gader, åbne pladser og gamle kriker. Mange gamle kirker. Og klostre. 26 stykker for at det ikke skal være løgn. Byen har tidligere haft en afgørende kulturel betydning for den kirkelige kultur, og man skal da heller ikke mere end 70 km sydøst på, før man kommer til Assisi, der var hjemsted for grundlæggeren af den franciskanske munkeorden, Frans af Assisi. Assisi er beliggende i regionen Umbrien, og på vejen fra Cortona, langs Trasimenosøen passerer man regionens hovedstad, Perugia, som absolut også er et besøg værd. Hvis man har set filmen Under the Tuscan Sun – på dansk: et hus i Toscana, har man faktisk været i Cortona. Det var nemlig her, den amerikanske instruktør Audrey Wells lod filmen udspille sig. På trods af det, er byen fortsat let at færdes i i forhold til mange andre kulturelle trækplastre – faktisk i lighed med Arezzo, der også er en af Toscanas større byer uden tung turisme. I begge byer vil man opleve langt flere lokale beboere på gaderne i forhold til for eksempel i Firenze, Siena, Lucca og Pisa.

Cortona set fra neden

Den centrale plads midt i byen

Røde tage og blå himmel over Cortona

Cortona i dramatiske farver - en smukt syn

Der er i området omkring Cortona masser af lækre ferieboliger, der ud over at være lækre, også kan bryste sig af at være placeret i meget rolige områder med langt til naboer og trafik. Man kan forholdsvis let komme til store oplevelser hvad enten man vil besøge de føromtalte vin-byer, eller måske suse en tur til Chianti for at smage nogle af regionens andre kendte rødvine, Chianti Classico. Men man kan i virkeligheden også bare tage den med ro, for man finder i området i og tæt på Cortona masser af oplevelser; kulturelt, gastronomisk og naturmæssigt.

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133