Arezzo – en ukendt by med højt til loftet og stolte traditioner

Hvad der præcis gør, at Arezzo ikke er fuldstændig besat af turister, kan være svært at forklare. Men sikkert er det, at byens ca. 100. 000 indbyggere langt hen ad vejen, har alle herlighederne for sig selv. Og der er nok af herligheder at byde på. Om det er fordi byens geografiske placering i det østligste Toscana overskrider en hertil-og-ikke-længere-grænse er muligt. En anden mulighed kunne selvfølgelig være markedsføringen af byen – eller også har Toscana generelt så meget af byde på, at man faktisk drukner i oplevelser, efter at have oplevet Firenze, Siena, Lucca og Pisa. Men man skal være forsigtig med at lade sig friste af den tanke, for Arezzo udfylder en væsentlig plads af den samlede oplevelse i Toscana.

For selv om Arezzo er en middelalderby, er dele af byen af nyere dato. Byen var nemlig under Anden Verdenskrig udsat for massive bombardementer, der lagde store dele af byen i ruiner. Efterfølgende er byen genopbygget med væsentlig bredere gade end de tidligere brostensbelagte, snævre gyder. Derfor vil mange også finde den pulserende trafik i byen mere smidig – for eksempel sammenlignet med Firenze, der stiller visse krav til bilister. Byen er højt beliggende, 270 m.o.h. Og med flotte vinmarker der skråner sig ned hele vejen rundt.

Piazza Grande forberedes til slaget

Soldater før slaget på Piazza Grande

Hele byen gør klar til kamp

Et vue over byens røde tage

Hjertet i Arezzo er Piazza Grande; byens historiske centrum. Her på pladsen, der er belagt med røde teglsten, optog Roberto Benigni i 1997 berømte og barske film, La Vita é Bella; Livet er smukt. Pladsen ligger omkranset af huse fra middelalderen og palæer fra renæssancen. Der er ingen tvivl om, at netop hertil strømmer man, når man lander i byen for første gang. Eller anden eller tredje gang. Det er netop her, man kan påbegynde studiet Arezzo, og det er her, man vil opleve den puls, der leves i byen. Men Arezzo er – selvfølgelig – langt mere end netop byens største torv. Og også mere end de mange andre og mindre torve, der ligger i umiddelbar nærhed af pladsen her.

For at blive ved bygninger og monumenter, så huser Arezzo også Vasari-loggia’en, der er en meget besøgt søjlegang. Hertil kan man med fordel søge, hvis man vil spise på nogle af byens restauranter. Måske især hvis man får de gode pladser med solnedgangen over middelhavsbygningerne i byen. Og apropos bygninger: Om man er til kirkevandringere ller ej, må man ikke i det mindste undlade at kigge ind i kirken Chiesa di San Francesco, der er beriget med nogle af renæssancemaleren Piero della Francescas mest fantastiske fresker. Også Pieve di Santa Maria er bestemt et besøg værd.

Hvad byen måske dog især er kendt for, er sit store antikvitetsmarked, der hver måned tiltrækker mange opkøbere fra ind- og udland. I det hele taget vil man som kunst- og antikvitetsinteresseret føle sig godt tilpas og værdsat i netop Arezzo. Også produktion af guldsmykker og keramik har en fremtrædende plads i byens omdømme. Men andre aktiviteter kalder også på opmærksomhed. For eksempel de to gange om året, hvor den middelaldergamle turnering Giostra del Saracino iklæder brave mænd fra byens forskellige kvarterer i rustning, og lader dem kæmpe om at angribe en træfigur forestillende en arabisk røver. Forestillingen i juni er hovedsagelig henvendt til byens gæster, mens den rigtige kamp i begyndelsen af september, afvikles med de fleste af byens indbyggere iklædt middelalderdragter som tilskuere. Turneringen afvikles ikke overraskende på Piazza Grande.

Lækker villa tæt på Arezzo

Området ved Arezzo er smukt og roligt

Ro, ro og ro præger området ved Arezzo

Tjek lige en heftig villa ved Arezzo

Herovre i den østlige del af Toscana, hvortil turistbusser ikke kommer valfartende i nær så rå mængder som ex. til San Gimignano, vil man finde langt flere interessante tilbud end bare byen Arezzo. Her – i nærheden af Umbrien, geografisk som landskabsmæssigt – vil man finde en helt anden ro, end man for eksempel vil finde i Chianti, der med sine berømte vine Chianti Classico, er et yndet mål for regionens gæster at besøge. Man er bare en time fra Firenze – men alligevel er man langt længere væk. I hvert fald hvis man regner i hertz og befolkningstæthed.

Ved Arezzo er der masser af slotte

Flot slot og lækker pool

Lækker villa med udsigt over Arezzo

Køligt overblik over pool og Arezzo

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133