Verona – Preben Elkjær, Romeo og Julie og Arena

Den der én gang har været i Verona, vil altid ønske at komme tilbage. Byen der ligger øst for Gardasøen og grænsende op til vindistriktet Valpolicella, byder på masser af store oplevelser, berømte pladser og bygninger samt både ægte og fantastiske personligheder. Og så er det byen, der har et utal af vinbarer og restauranter. Mange af vinproducenterne i Valpolicella rykker faktisk ind til byen for at servere den mad, der passer netop til deres vine.

Verona er som en af de eneste byer i Italien badet i hvidt og ikke gult lys. Grunden til det er formentlig, at hele indre by er belagt med den specielle lyserøde granit fra det ellers så berømte vindistrikt Valpolicella. En af byens meste berømte pladser, Piazza Bra, er således ét stort lyserødt område med masser af caféer og restauranter. Dog kan man ikke undgå at se en meget bemærkelsesværdig bygning, nemlig Arena – det gamle Amfiteater fra omkring år 30, der i sin tid var placeret uden for bymurene og let samlede 30.000 mennesker, som kom langvejs fra for at følge de berømte kampe.
 
Murene på Arena var i sin tid også bygget op af hvide og lyserøde sten, men efter det store jordskælv i 1117, blev de nedstyrtede sten fra ydermuren anvendt til andre bygningsværker i byen. I dag samler Arena ca. en halv million mennesker alene i sommermånederne juli og august til operaforestillinger. Arenas berømte akustik benyttes dog også til andre koncerter. For eksempel har både Pink Floyd, Elton John, Pearl Jam og en lang række andre nationale og internationale stjerner i optrådt i Arena.
 

Der er altid stemning på Piazza Bra foran Arena

Motorløbet Mille Miglia kører gennem Verona

Piazza Bra med de mange caféer

Kulisser til aftens forestilling i Arena

 
I Verona kan man også opleve andre stjerner end de, der musikalsk har noget at byde på. Meget tæt på en anden af de store, berømte pladser, Piazza della Erbe, finder man en meget berømt balkon, nemlig den, hvor man i Shakespeares skuespil Romeo og Julie, kan opleve Julie stå og kigge ned på sin elskede Romeo. Selvfølgelig er helteparret Romeo og Julie fantasi, men ikke desto mindre har de to fiktive personer så stor en symbolværdi på vore dages elskende, at gården med balkonen hver dag besøges af hundredvis af gæster. Visse vælger at besegle deres kærlighed med en hængelås – andre erklærer deres kærlighed med skrift og graffiti. Atter andre vælger den mere fysiske løsning – især mænd – nemlig at røre højre bryst på den opstillede bronzefigur af Julie – eller Giulietta, som hun hedder på italiensk.
 

Julies balkon er et stort tilløbsstykke i Verona

Kærlighedserklæringer i tusindvis i porten til Julies balkon i det centrale Verona

Verona har et rigt udbud af fantastiske restauranter

Bus med stjerner - Preben Elkjær havde en glorværdig karriere i Hellas Verona

 
I en helt anden verden, fodboldens, vil de fleste danskere vide, hvem Preben Elkjær er. Og selv om Elkjær er en del af virkelighedens verden, har hans præstationer på de fleste indbyggere i Verona været af nærmest overnaturlig karakter. Han var helten, der var en væsentlig del af storklubben Hellas Veronas vej til mesterskabet i 1985. Bedriften var da nærmest også uden sammenligning. I finalen mod Juventus tabte Elkjær nemlig sin ene fodboldstøvle under sit løb mod målet. Det forhindrede ikke Elkjær i sin færd, der ufortrødent løb videre – og scorede. Det er derfor ikke sært, at Elkjær den dag i dag på det nærmeste er Veronas ukronede konge og at byens borgere regner ham for værende en stor helt. Italien er jo landet, hvor man ser stort på janteloven og tør hylde sine helte.
 
Piazza della Erbe var tidligere, som navnet antyder, pladsen, hvor man solgte krydderurter og grøntsager. I dag er boderne samme sted dog af en helt anden kaliber, men der findes stadig markeder, hvor man henter sine friske varer. Skulle det ikke være tilfældet at man rammer en sådan dag, bugner byens supermarkeder med lækre varer, så man kan sagtens opleve en del af det lokale madmiljø, slå et slag forbi en af de mange vinhandlere og gå hjem i sin lejlighed i bydelen San Zeno - tæt på et andet af byens vartegn, den gamle borg Castelvecchio. Stå op i fred og ro om morgenen, smut ned på den lokale bar og få en kop espresso og et glas friskpresset appelsinjuice. Bedre forberedt på en dag i Verona er man næppe. Lad oplevelserne begynde.

Der hygges og konverseres på en af Veronas mange vinbarer

Vinbar og restaurant ejet og drevet af producenten Buglioni i Valpolicella

Laves der overhovedet vin i andre lande end Italien?

Oreste Dal Zovo - Italiens største udvalg af nord- og mellemitaliensk vine

You Go ApS

Indehavere: Sofie & Flemming Andersen

CVR-nr 33247133